Weekly Photo Challenge: Muse

In response to the Daily Post’s Weekly Photo Challenge: Muse.

They said “muse” is something that attracts someone to come back to it countless times, with new inspirations, and new insights to tell stories from different perspectives.

I think from many blog posts in this site people could’ve known already what is it in my case, but to make it clear, I’ll restate it: it’s the traces from the past.

I think it’s reflected in the title of this blog, isn’t it? :haha.

As for the picture, it isn’t a new one, as I haven’t had another photo session with the statues in National Museum. But, of all pictures I’ve taken there, I choose this one as the entry for this theme. This picture also has been shown in one of my post, titled “Kepingan-Kepingan Ekspresi Gajah dan Arca” (Fragments of Expressions from The Elephant (Building) and The Statues (Building)).

This far, the Hindu remains from the island of Kalimantan which I know is just the Yupa Inscriptions, stone pillars engraved with poetical descriptions about the Waprakeswara Ceremony held by Mulawarman. He is the 2nd (from Asvavarman), or 3rd (from Kudungga) king of Kutai Kingdom, the first Hindu monarchy in Indonesia. The monarchy was located in the estuary of Mahakam River, East Kalimantan.

Yupa stones holds a prominent position in Indonesia history periodization, as it marked the end of Indonesia’s prehistoric era. But I never know that there are also another valuable things from the island, as concrete as the deities’ statues.

Meet Shiva, one of the statues from Mt. Kombeng site, East Kutai Regency, East Kalimantan.

_MG_5028
103 f.

All I know about this statue is that it was found in a cave in Mt. Kombeng. A recent study shows that this statue came from 8th or 9th century, and inevitably, this statues came from latter time than the Yupas, but although this statue was found in Kalimantan, the relationship between this statue and the Yupas from the earlier era is still unknown.

The one thing that keeps me looking at this statue for such a long time is his smile that is so… mysterious. It’s like that smile holds something in secrecy, something that’s hidden. The smile, and the fact that the story behind this tall statue is still unknown, are the things that make me visit the museum often, just to ask the statue, “What’s it that you’ve been hiding, anyway? What riddle do you want me to solve, hm?”

Oh, and in fact, if there is no obstacle that will make me cancel the plan, I’m looking forward to another photo session this weekend. The plan is that I will pick several random collections of the museum, and I’ll try to make them tell their stories on this blog :haha.

I can’t wait for this weekend to come!


Further reading:
Tim Penyusun (Editor Umum Marwati Djoened Pusponegoro, Nugroho Notosusanto). 2008. Sejarah Nasional Indonesia Jilid 2: Zaman Kuno. Jakarta: Balai Pustaka.

52 thoughts on “Weekly Photo Challenge: Muse

          1. buktinya, kerajaan Sriwijaya aja keterangannya kan masih dari catatan I tsing atau prasasti kedudukan bukit (dll) aja…

            Di Korea, catatan sejarah mereka sudah mulai ditulis oleh penulis kerajaan dan ahli sejarah kerajaa sejak abad 12, yang diprakarsai raja Injong (1122-1146) Bayangkan… di indonesia kerajaan Singosari aja belum ada, apalagi Majapahit…

          2. Kalau di Indonesia itu baru kerajaan Kediri itu ya, Airlangga baru membelah kerajaan menjadi dua, Daha dan Tumapel, dan kitabnya mungkin baru menyadur dan menyesuaikan kitab-kitab yang ada di luar, seperti Arjunawiwaha, Sutasoma, dan Bharatayudha :)). Tapi kita juga sudah hebat banget soalnya sudah ada beberapa catatan sejarah, Tri Tepusan, Kelurak, Karangtengah, Sangguran, Abhayagiri, Manjusrigrha, tapi memang belum berupa kronik detail :)).

          3. iya bener seumur kerajaan kediri…
            kalau di korea kan tahun 1200 an udah catatan tentang kerajaan sebelumnya. Mungkin karena mereka dekat china sudah ada budaya nulis yaa…

            garaa… salut aku sama bacaanmu… tau semua soal sejarah…

          4. Iya, yang mesti kita akui itu budaya menulis dan dokumentasi, saat itu di Indonesia tulisan baru ada di atas batu tapi di sana sudah menulis di atas kertas papirus dan dibukukan :hehe.

            Terima kasih Mbak :hehe :peace. Ini kekuatan googling kok *kabur*.

          5. Iyaaa… kita baru pada tahap bercerita… 🙂

            hahaha… walaupun kekuatan googling, paling ngga langsung cari info ke sana… itu udah luar biasa banget Gar…. 🙂

  1. ngomong-ngomong soal senyuman ini, saya jadi berpikir waktu arca-arca ini dibuat apakah mereka pake model gitu juga ya… #nyambunggaksihinigar? tapi bener lho penasaran aja

    salam
    /kayka

    1. Nah ya, saya juga bingung, mungkin ada gambar-gambar… mungkin juga dari gambaran orang yang bercerita tentang dewa yang harus dijadikan patung. Masa lalu masih menyimpan banyak rahasia, Mbak…

  2. Jujur ya, iri sama Bli Gara *jangan ditemplang*. Soalnya antara judul blog dan isinya trus passion dalam mencari jejak tu pas banget! Konsisten pula. (ya, walau ada beberapa post yang lain sih). Saya juga mau buat blog yg lbh konsisten, tapi jadinya malah random. :(. tentang foto dan senyum misterius itu udah pernah baca. one word : great! *nambah deh* Chronicle!

    1. Ah, terima kasih banyak Mbok :hehe. Saya yakin Mbok juga bisa membuat sebuah blog yang sesuai dengan keinginan :hehe, jangan dibawa terbebani saja, dibikin enjoy, semua akan datang pada waktunya *halah sudah kayak motivator :hihi*. Terima kasih banyak!

    1. Nah, selama ini saya ke sana tidak ada larangan untuk memotret sih Mbak. Yang jelas dilsrang dipotret itu setahu saya cuma koleksi khazanah emas di Gedung Arca Lt. 4, di lantai itu memang ada tanda dilarang membawa kamera. Selebihnya karena tidak ada larangan berarti menurut saya boleh dipotret :hehe.

Apa pendapat Anda terhadap tulisan tersebut? Berkomentarlah!